Świat przypraw jest interesujący. Wiele dań z każdego niemal zakątka świata nie istniałoby gdyby nie właśnie przyprawy. Można się o tym przekonać odwiedzając lokal jakim jest restauracja Gdańsk.
W swoim menu lokal proponuje masę potraw, które słyną z dodatków przypraw na co dzień rzadko stosowanych w kuchni pani domu. Jedną z przypraw, z którą potrawy podaje restauracja Gdańsk jest kardamon. Jest to przyprawa nieco mniej znana w Polsce niż pieprz czy cynamon, jednak ma ona szczególne znaczenie zwłaszcza przy przyrządzaniu słodkich potrwa jak cista czy sałatki owocowe. Kardamon promowany przez lokal restauracja Gdańsk jest przyprawą o korzennym zapachu i smaku.
Doskonale nadaje się do przyprawiania potraw o smaku słodkim, jak zostało to już opisane, ale również mięs czy potrwa bardzo pikantnych. Dodatkowo kardamon stosowany jest często w potrawach, w których znajduje się duża ilość czosnku. Kardamon usuwa bowiem nieprzyjemny zapach czosnku w ustach, a także alkoholu. Dlatego warto przy kolacji we dwoje, gdzie pijemy sporą ilość alkoholu zamówić sobie sałatkę bądź deser zawierający kardamon. Nieprzyjemny zapach z ust automatycznie jest prze tę przyprawę usuwany.