Tradycyjna polska kuchnia nie jest przyjacielem osób na diecie 1000 kcal, ale nie można odmówić jej różnorodności i poezji smaków, w której łatwo się zakochać na zabój. W końcu większość z nas na obiady opole wybierze zwykłego, swojskiego i prostego kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią niż wyrafinowane i mało sycące danie kuchni azjatyckiej, np. sushi.
Polacy lubią dobrze zjeść i cieszyć się smakiem bez liczenia kalorii. Biesiadowanie mamy zapisane w genach. Odziedziczyliśmy je po swoich przodkach – Sarmatach. Podobnie jak słabość do pieczonej szynki, którą bardzo często decydujemy się przygotować na świąteczne i uroczyste obiady opole. Idealna szynka powinna być soczysta i miękka w środku, doskonale przyprawiona, z przypieczoną skórką. W XXI w. możemy sobie ułatwić przyrządzanie tego dania dzięki wykorzystaniu rękawa do pieczenia, do którego wkładamy szynkę.
Najpierw jednak mięso marynujemy w mieszance ziół i przypraw (olej, ocet, czosnek, kolendra, jałowiec, ziele angielskie, majeranek, ostra i słodka papryka, pieprz, sól). Najlepsze w szynce pieczonej jest jej dowolność podania. Możemy serwować ją na gorąco na obiady opole albo podawać na zimno jako wędlinę do kanapek. .