Dodany: 2015-03-19 11:18:34

 

WatruszkaWatruszki to jeden ze smakołyków rosyjskiej kuchni. Jest to rodzaj okrągłych ciastek drożdżowych z białym serem, które przypominają klasyczne drożdżówki. Z tym że w przypadku watruszek nadzienie znajduje się nie wewnątrz bułeczki, ale na wierzchu.

 

Wypiek ten jest stosunkowo prosty, ale finezyjny i urzekający słodko – kwaśnym smakiem. Bez dwóch zdań warto wypróbować go na obiady opole, bo ma potencjał, aby urzec nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Generalnie przygotowanie watruszek możemy podzielić na 2 etapy: przyrządzenie ciasta drożdżowego oraz przyrządzenie słodkiego farszu. Proste produkty, których będziemy potrzebować z pewnością znajdują się w większości kuchni, bo bazują na nich prawie każde obiady opole. Przygotowanie ciasta jest oczywiście nieco bardziej problematyczne, bo obejmuje czas potrzebny do fermentacji drożdży, czyli wyrośnięcia ciasta.

 

W toku procesu zmierzamy do połączenia wszystkich składników, czyli mąki, mleka, cukru, drożdży, masła oraz jaj. Jeśli chodzi o nadzienie, to potrzebujemy tylko zmielonego białego sera, cukru, ekstraktu waniliowego, kwaśnej śmietany oraz jaja. Kiedy już uporamy się z nałożeniem farszu na bułeczkę i pieczeniem watruszek, możemy bezkarnie pałaszować mięciutkie bułeczki, które nie raz zagoszczą jako obiady opole na naszym stole.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Watruszka
Nick: