Dodany: 2015-04-20 10:18:19

 

Cytryna z anyżem Polacy kochają cytrusy za ich soczystość i orzeźwiającą świeżość. Zazwyczaj kojarzą nam się ze smakiem lata. Warto zatem zatrzymać to wrażenie na dłużej i zimą delektować się posiłkami urozmaiconymi… sosem cytrynowym, co gorąco poleca catering opole.

 

Korzenny posmak, który świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi, uzyskamy dzięki zamarynowaniu świeżych cytryn z mieszanką przypraw: cynamonem, wanilią, kardamonem, pepperoni, curry oraz sekretnym składnikiem – anyżem. Rolą anyżu jest nadanie marynacie charakterystycznego bukietu smakowo – zapachowego, który przywołuje ducha kuchni chińskiej. Z pewnością warto pokusić się o to, aby samodzielnie przygotować marynowane cytryny.

 

To bardzo ważny składnik wielu dań, jakie przygotowuje catering opole, ponieważ wykonuje świetną robotę jako słoneczny sos lub dekoracja deserów. Dodatkowo jest polecany dla zachowania zdrowia: cytryna ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a anyż działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i antyreumatycznie. Oby zatem marynowane cytryny na stałe zagościły na naszych stołach, chociażby jako catering opole..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Cytryna z anyżem
Nick: