Polska kuchnia może nie należy do najzdrowszych, ale bez wątpienia jest smaczna i godna polecenia każdemu obcokrajowcowi. My sami uwielbiamy na co dzień powracać do smaków dzieciństwa, podawanych na obiady opole, nawet jeśli dzisiejsze trendy żywieniowe mówią, że panierowany schabowy jest dietetycznym samobójstwem.
Dlaczego mielibyśmy odmawiać sobie tej przyjemności? W końcu kotlet schabowy jest pyszny, smakuje dzieciom i stosunkowo łatwo się go przygotowuje. Potrzeba tylko schabu bez kości, tłuczka do rozbicia mięsa, garści przypraw jako mieszanki smakowo – zapachowej, składników na chrupiącą panierkę (roztrzepane jajo, mąka, bułka tarta) oraz patelni z rozgrzanym tłuszczem, na której będziemy smażyć rumiane kotlety na obiady opole.
Nic bardziej prostego! Gotowe schabowe możemy podawać z gotowanymi ziemniakami (ewentualnie z puree ziemniaczanym) oraz mizerią, sałatką z buraków lub zasmażaną kapustą. Oczywiście choć teoretycznie potrawa ta zawsze się udaje i jest popularna na codzienne obiady opole, należy jednak przyłożyć się do usmażenia zwartej i nieposzarpanej panierki. Poza tym kotlet nie powinien ociekać tłuszczem (smażymy na mocno rozgrzanym oleju). Nie może też być ani za cienki, ani za gruby. .