W kuchni można odnaleźć wiele ciekawych historii. Przekona się o tym każdy kto zagłębi się w lekturę pierwszej lepszej ksiązki kucharskiej opisującej przyprawy na co dzień używane w kuchni. Większość z tych przypraw wydaje się być tak orientalna – nic bardziej mylnego.
Niemal każdą przyprawę można znaleźć w menu które proponuje restauracja Gdańsk. Ciekawą przyprawą, którą również można znaleźć w daniach podawanych w lokalu typu restauracja Gdańsk jest gałka muszkatołowa. Niegdyś gałka muszkatołowa, która ma bardzo intensywny, korzenny zapach i smak, uważana była za przyprawę kochanków – gdyż ma ona właściwości rozgrzewające, poprawiające i zwiększające ciśnienie krwi. Dziś gałka muszkatołowa – jej zapach dla wielu z nas to zapach świąt lub pierników podawanych w obiekcie jakim jest restauracja Gdańsk.
To prawidłowe skojarzenia gdyż gałka muszkatołowa ze względu na swój korzenny zapach i smak jest doskonałym składnikiem świątecznych wypieków – między innymi pierników. Gałka muszkatołowa to jednak nie tylko przyprawa potrwa słodkich, doskonale sprawdza się również w połączeniu z serami czy naszym tradycyjnym – rodzimym bigosem..