Baranina to rodzaj mięsa, którego trochę boimy się w kuchni. Nie umiemy go przyrządzić, a co więcej wielu z nas uważa, że mięso to jest tłuste, niesmaczne i wydziela niezbyt przyjemny aromat. Naturalnie rzeczywistość niewiele ma wspólnego z tymi stereotypami, o czym przekonuje catering opole.
Baranina zawiera mało cholesterolu, a ponadto jest krucha i soczysta (o ile potrafimy ją dobrze przyrządzić). Pamiętajmy, że kluczem jest mięso o dobrej jakości (młode zwierzę) oraz odpowiednie zaprawienie baraniny przed przyrządzaniem (marynata z przyprawami, olejem, warzywami), na co każe zwrócić uwagę catering opole. Później możemy już szaleć do woli i w pełni rozłożyć kulinarne skrzydła, ponieważ z baraniny przygotujemy stek, pieczeń, zrazy, gulasz, pilaw, ragout, szaszłyki.
Możemy inspirować się chińskimi oraz arabskimi przepisami na baraninę, ponieważ w tych krajach spożywa się jej sporo. catering opole rekomenduje duszoną baraninę po chińsku, gruzińsku lub libańsku oraz gulasz w piwie, zrazy baranie w czerwonym winie czy też udziec z żurawiną..