Robienie przetworów na zimę to nasza polska specjalność, którą opanowaliśmy do perfekcji. Ta ponadczasowa moda cieszy, chociaż z drugiej strony przygotowanie menu masowej imprezy lubimy oddawać w ręce zawodowców, zamawiając catering opole.
Niemniej jednak samodzielnie wykonane przetwory pozwalają nam zamknąć lato w spiżarni i sprawiają niemało frajdy podczas ich przyrządzania. W słoi(cz)kach potrafimy zamknąć prawie wszystko: warzywa, owoce i grzyby. Naturalnie predysponują do tego okresy upraw i zbiorów z sadów i ogrodów. Proces rozpoczyna bez wątpienia sezon truskawkowy, a następnie przychodzi kolej na inne owoce: porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, jagody, borówki, wiśnie, czereśnie, warzywa: buraki, kapusta, marchewka, czosnek, cebula, cukinia, ogórki, pomidory, fasola, papryka oraz leśne grzyby.
Tak przygotowane produkty są później z powodzeniem wykorzystywane przez catering opole, wzbogacając smak i aromat wielu potraw. Naszą polską specjalnością są bez wątpienia marynowane ogórki oraz grzyby, a także dżemy, marmolady i powidła. Bez wątpienia żaden catering opole nie daje tyle kulinarnej satysfakcji, co własnoręczne wykonanie przetworu na zimę..